Tulehdus on immuunijärjestelmän kehon aktivoima poikkeustila, joka voi ilmetä lämmönnousuna, nuhaisuutena, uupumuksena, myös turvotuksena. Flavonoideja sisältävien ruoka-ainesten, kuten teen, kahvin ja soijan, nauttiminen tulehdustilaa ennen ja sen aikana voi typistää edellä mainittujen ilmenemistapojen voimakkuutta.
Flavonoideilla, myös flavoneilla, saattaa olla myönteinen vaikutus myös korkean verenpaineen korjaamisessa — siihen viittaa joulukuussa 2015 julkaistu International Life Sciences Instituten tekemä tutkimus, nimeltään Efficacy of flavonoides in the management of high blood pressure. Tutkimuksen mukaan flavonoideilla, myös flavoneilla, on kehossa kyky säädellä verenpainetta palauttamalla joko suorasti, kuten tasaamalla typpioksiditasoja, tai epäsuorasti jollain muulla mekanismilla.
Pääosa tomaatin sisältämästä flavonoidista on sen kuoressa. Geenimuuntelun avulla on mahdollista kasvattaa tomaattienkin flavonoidipitoisuutta.
Lupaavista tuloksista huolimatta flavonoidien ym. turvallisuutta ja tehokkuutta on vielä tutkittava lisää, jotta niitä voitaisiin sisällyttää esimerkiksi lisäravinteisiin sopivina pitoisuuksina. On esimerkiksi mahdollista, että lasillinen punaista viiniä viikossa voi vähentää sepelvaltimotaudin puhkeamisen todennäköisyyttä, mutta johtuuko se flavonoideista tai flavoneista, vai jostakin muusta punaisen viinin sisältämästä ainesosasta?
Toisaalta flavoneja esiintyy luonnostaan useissa länsimaiseen ruokavalioon kuuluvissa ruoissa, kuten sellerissä ja parsassa. Sitä on myös jonkin verran paprikoissa. Ruoassa merkittävimpiä flavoneja ovat luteoliini ja apigeniini. Apigeniini, vain yksi monista flavoniluokista, saattaa kasvattaa testosteronitasoa. Flavonoideja puolestaan on erityisen paljon sipulissa, lehtikaalissa, vihreissä herneissä, parsakaalissa, appelsiinimehussa, karpalossa, sekä sellerissä. Suomessa pääosa kehon saamista flavonoideista tulee teestä ja vain pieni osa esimerkiksi marjoista.
Artikkeli julkaistiin keskiviikkona 23. päivä kesäkuuta vuonna 2021. Se lokeroitiin kategoriaan ja sen julkaisi Pete. Tässä artikkelin kestolinkki. Julkaisu on saanut ilmestymishetkensä jälkeen yhteensä 0 kommenttia.