Artikkelit: Mikä on VoIP?

Puhu puhelimessa Internetin välityksellä. Katsotaan mitä tämä aihe pitää sisällään. Ainakin laajakaistayhteys olisi hyvä olla, sillä siten saadaan ääni- ja jopa videokuva kulkemaan sutjakasti. Myös tähän tarkoitukseen tehty puhelinaparaatti voisi olla hyvä hankinta. Yksi heikkous tässä yhteydenpitotyypissä on Internet-verkon ruuhkautuminen, sillä sen välityksellähän data on “voipissa” laitettu kulkemaan.

Tietotekninen termi VoIP on teknologiselta kantilta katsottuna innovatiivinen keksintö, sillä se mahdollistaa puhelujen tekemisen valmiina olevan Internet-verkon välityksellä. VOIP:lla on monia etulyöntiasemia verrattuna perinteiseen matkapuhelimeen tai kiinteään puhelinliittymään. Yksi etu VOIP-puheluissa on niiden edullisuus.

Mitä etuja VoIP tarjoaa?

 • Soittajan ID: On kohtalaisen hankalaa muistaa sitä hetkeä kun puhelu tapahtui, tai siis näin ainakin ennen kuin VOIP otettiin käyttöön. VoIP:in avulla voidaan nähdä puhelin tekijän ID-tunnus, joka ilmoitetaan aina kun puhelu on tulossa. Näin voidaan nähdä kuka sieltä oikein soittaa. Tämä toiminto on yleinen, mutta se hieman riippuu siitä minkälainen VoIP-puhelin on ja keneltä sen liittymä on hankittu. Voidaan valita perinteisestä ID-tunnistuspalvelusta tai sitten sellaisesta, joka osaa liittää ID-tunnukseen myös tietoja puhelun tekijästä (esim. henkilön tai yrityksen nimi).
 • Puhelu jonossa: Tämä toiminto on sellainen, joka on mainio lisäapuväline liikeasioiden ja vaikkapa kiireisten perhekuntien parissa. Nähdään, että puhelu on nyt jonossa ja odottaa vastaajaansa. Kun odottava puhelu on jonossa, siitä kuuluu puhelinluurin kuulokkeeseen äänimerkki. Tämä toiminto on erittäin yleinen VoIP-puhelimissa. Myös perinteiset telefoonauslaitteet tarjoavat tätä.
 • Kolmisuuntainen puhelu on nimensä mukaisesti kolmeen eri suuntaan osoittava puhelumoodi. Se tarjoaa keskustelijoille mahdollisuuden höpötellä kolmessa eri paikassa ja silti kaikki keskenään. Jos perheen jäsenet ovat lentäneet kukin omaan suuntaansa, voi tästä kolmisuuntaisen puhelun toiminnosta olla paljon iloa esimerkiksi “virtuaalista perhemiittiä” pidettäessä. Teknologia tämän toiminnon takana on kohtalaisen yksinkertainen. Ensimmäinen puhelun tekijä on ensimmäinen osapuoli, ja hän laittaa sitten muut keskustelukumppanit pitoon. Tällä tavoin saadaan linkitettyä kolmekin heppua saman linjan äärelle. VoIP-tarjoaja voinee auttaa tämän toiminnon kuvailemisessa tarkemmin. He tarjoavat myös tarkempia teknisiä detaljeja siitä miten jollakin tietyllä puhelinmerkillä saadaan laitettua puhelu pitoon.
 • Ääniposti: On mahtava apuväline niin liike- kuin henkilökohtaisenkin elon puolella. Tämä VoIP-toiminto mahdollistaa ääniviestien lähettämisen. Sama toiminto on äärimmäisen yleinen myös kännykkäliittymissä. Eräät VoIP-liittymiä tarjoavat tahot ovat viritelleet tätä puhepostin toimintoa siten, että sen avulla voidaan jättää ajallisesti pitkäkestoisia viestejä.

Vaikka puhelimet on kytketty toisiinta WWW:n välityksellä, se ei välttämättä tarkoita sitä, että pitäisi hylätä joukko tuttuja ja turvallisia ominaisuuksia, joita perinteisissä puhelinliittymissä on totuttu käyttämään. Kun keskustelet VoIP-liittymän tarjoajan kanssa, onkin hyvä selvittää mitä toimintoja se pitää sisällään ja miten niitä voidaan käyttää. Alennuksiakin saattaa saada. VoIP periaatteessa vain muuttaa tavan, jolla pidämme yhteyttä toisiimme. Se tuskin tulee korvaamaan matkapuhelimia ainakaan lähitulevaisuudessa jo yksistään sen vuoksi, että VOIP vaatii toimiakseen nettiyhteyden. VoIP-puheluissa äänenlaatu on käytännössä melkein aina samaa laatua kuin matkapuhelimissakin, joten se tuskin aiheuttaa hämmennystä. Äänenlaatuun voi vaikuttaa VoIP-puhelimen merkki. Laadukkaammat ovat hinnakkaampia, mutta toisaalta VoIP-puheluita tekemällä voi säästää sievoisen summan rahaa.

Miksi vaihtaa VoIP-liittymään?

VoIP on kohtalaisen vanha teknologia, mutta yleistymään päin. Se tarjoaa näppärän tavan pitää yhteyttä ihmisiin tekemällä puheluita Internetin välityksellä. Sen avulla puheluiden hoitaminen ei vaadi saldon ostamista etukäteen, kuten kännyköissä on totuttu ja jouduttu tekemään prepaid-liittymissä, eikä siinä toisaalta aina ole kuukausimaksujakaan.

Nettipuheluiden tekemisessä on muutamia mainioita etuja verrattuna perinteisiin puhelutapoihin. Kannattaa huomioida, että VoIP-palvelu on lähes poikkeuksetta edullisempi ratkaisu kuin lankaliittymän maksaminen. Monet liittymät vaativat kuukausimaksujen maksamista. Vaikka puheluita ei tehtäisi. Usein täytyy maksaa extraa lisätoiminnoista, kuten vaikka puhepostista tai kolmisuuntaisten puheluiden tekemisestä. Se, että puhumme toisillemme, maksaa joka tapauksessa. Jos käytetään lanka- tai matkapuhelinliittymää. VoIP-palveluja käyttämällä puhelinlaskuja voidaan pienentää. Voidaan säästää rahaa. Yleensä VoIP-paketeissa tulee mukana laaja kirjo toiminnallisuuksia, joista ei erikseen veloiteta mitään. Usein VoIP-puheluja tehtäessä ei tarvitse maksella kaukopuhelumaksuja, mikä on erittäin mahtava asia jos halutaan soittaa kaverille joka asuu toisella puolella maata tai maapalloa. Tämä on yksi hyvä syy harkita VoIP-liittymän hankkimista. Liittymien tarjoajilta löytyy ajoittain tarjouspakettejakin.

Yksi suurista huolenaiheista niiden ihmisten keskuudessa, jotka harkitsevat VoIP-puhelimen ottamista kännykän tai lankapuhelimen tilalle, on se, että vanha puhelinnumero häviää ja poistuu käytöstä. Tämä voi olla hyvin rasittava huoli jos sama liittymän numero on ollut käytössä vuosikausien ajan ja se on “kaikkien” tiedossa jo entuudestaan. VoIP-liittymissä voidaan usein säilyttää vanha puhelinnumero. VoIP-puhelin voidaan ottaa oman perinteisen liittymän rinnalle.

Artikkeli julkaistiin keskiviikkona 7. päivä marraskuuta vuonna 2007. Se lokeroitiin kategoriaan ja sen julkaisi Pete. Tässä artikkelin kestolinkki. Julkaisu on saanut ilmestymishetkensä jälkeen yhteensä 4 kommenttia.

Saa kommentoida!

 1. Kari Oksanen kirjoitti:

  Monet pitävät yhteyttä Skypen kautta ja ovat tehneet jo kauan – mutta jos et jaksa tai et halua asentaa koneellesi sitä, mitäs sitten jos kuitenkin soittelet usein ulkomaille? Ulkomaanpuhelut kuitenkin maksaa jonkin verran, tai ainakin ovat ennen maksaneet.

  Jo 90-luvulla alettiin kehittää ns. VoIP puheluita, mutta ei ne koskaan tulleet oikein kaikille saataville, koska operaattorit eivät keksineet hyvää keinoa tienata sillä tavalla. No nyt on sitten saatavilla keino, jolla voi jokainen soittaa tavallisella puhelimella kaverilleen, sukulaiselleen ilman ulkomaanpuhelumaksuja.

  Homma toimii siten, että se soittaja että vastaanottaja ottavat yhteyden oman maansa “puheluhubiin”, joka sitten yhdistää puhelut VoIP:in avulla keskenään ja soittaja ja vastaanottaja maksaa vain tavallisen paikallispuhelumaksun!

  Kokeilin juuri itse tuota palvelua, ja kyllä se toimii – ok, siinä pitää vähän odotella välillä että puhelu yhdistyy mutta voit samaan puheluun kutsua sitten myös muita sukulaisia – SAMALLA hinnalla. Jos et usko niin kokeile itse tai haasta tietoni! Lisätietoja tuosta palvelusta löytyy täältä: www.voicebridge.eu – suomeksi siellä ei kuitenkaan valitettavasti ohjeita vielä ole, mutta muutamalla muulla kielellä kyllä ja suomeksi jossain vaiheessa varmaankin. Kokeileppa ja kerro miltä tuntui, tai onko sinulla jotain tällaista säästöä vastaan?

  Ihan kaikissa maissa tuo ei vielä toimi, mutta oman kokemuksen perusteella ihan käyttökelpoinen idea jopa yrityskäyttöön, vai?

 2. jani ritvanen kirjoitti:

  olen ollut lehtimyyjänä voiko kotia hommata jotain voip ohjelmaa ja tehdä kotoa käsin töitä jos jossain on jyväskylässä työ mitä vaikka etsin ja sieltä luvataan että saa kotoa käsin tehdä töitä ei tarvitse mennä aina busilla kaupukiin ja mikä tämä voip on siitä voisi olla hyötyäkin tekis kotona jotain osa aika töitä tai mitä laitteita tarvitaan yleensä siinnä voisi tienatakin tienasin minä lehti myynti firmassakin kokemusta on

 3. Pete kirjoitti:

  Tuo VoIP on sellainen, ettei se toimi samaan tapaan kuin tavalliset kännykkä- tai lankapuhelinliittymät. “Voippi” toimii netin välityksellä ja sillä ei voi soittaa ihan mihin tahansa puhelinliittymään, vaan vain sellaisiin, joissa on VoIP-ohjelma ja yhteys nettiin. Lisäksi erikoisuutena on, ettei VoIP-käyttäjällä ole välttämättä voipnumeroa vaan oma käyttäjätunnus, joka voi sisältää kirjaimiakin.

 4. Eiluska kirjoitti:

  moi….jos tää voip on minun numerolle laitettu niin miksi siitä ei saa mitää puheluerittelyä ja voiko sitä liittää watcuppiin, viberiin ja voiko sillä lähettää tekstareita ja voiko siihen soittaa kaikki jotka on talletettuna tuolle numerolle eli kamujen numerot kuten normaalisti. Jos nettiyhteyttä ei ole niin silloin se ei toimikko??

Käyttöehdot