Artikkelit: Mobiilisovellusten 2020-luvun suurimmat trendit

Mobiilisovellukset ovat yhtä tuttuja kaikille kuin itse älypuhelimet. Niitä löytyykin joka lähtöön ja uusia ilmestyy markkinoille tiukalla tahdilla. Tästä huolimatta aikaisemmin pelkkä sovellusten olemassaolo oli monelle yritykselle riittävä ominaisuus, mutta nykyään itse sovelluksille asetetaan vaatimuksia.

Vaatimusten myötä myös sovelluksille on tiedossa omia trendejä uudella vuosikymmenellä. Sovelluskehitys on tällä hetkellä yksi maailman nopeimmin kasvavista teknologian aloista, eikä vauhti tule hidastumaan myöskään tulevaisuudessa.


Unsplash

Jos olet yritys ja olet miettimässä sovelluksen luomista tai haluat parantaa jo voimassa olevaa Android- tai iOS- sovellustasi, mieti seuraavia mobiilitrendejä. Niitä noudattava sovellus kestää aikaa paremmin ja antavat tällä tavoin myös paremman käyttökokemuksen.

5G-verkon mukaantulo

5G tarkoittaa nykyistä huomattavasti nopeampaa mobiiliyhteyttä. Suomessa 5G:n katvealueella asuu jo reilusti yli 1,5 miljoonaa ihmistä, ja maailmanlaajuisesti 5G-käyttäjiä ennustetaan olevan 1,1 miljardia vuoteen 2025 mennessä.

Nopeamman mobiiliyhteyden ansiosta myös mobiilisovellukset tulevat toimimaan ongelmitta ja ilman viiveitä. Tällöin mobiiliverkkoon ei myöskään synny ruuhkia, koska jopa miljoona laitetta voi olla yhdistettynä verkkoon yhden neliökilometrin sisällä.

Tätä ominaisuutta voidaan hyödyntää myös esimerkiksi kodinkoneiden, autojen, turvakameroiden ja muun elektroniikan yhdistämisessä sovellukseen ja älypuhelimeen.

Tekoäly ja koneoppiminen sovelluksissa

Tekoälystä ja sen alakategoriasta, koneoppimisesta, on muodostunut korvaamattomia apureita teknologiayrityksille. Niitä voidaan hyödyntää myös sovelluksissa. Ne mahdollistavat sovelluksen käyttäjän henkilökohtaisten asetusten ylläpidon sekä niiden avulla voidaan tehostaa tiettyjä monimutkaisempiakin toimintoja.

Koneoppimisen ja tekoälyn avulla sovellus voi ehdottaa käyttäjälle uusia kiinnostuksen kohteita, tuotteita tai muodostaa listoja aikaisempien toimintojen perusteella. Täten se sopii erityisen hyvin varsinkin suurille myyntisivustoille, joiden selaaminen sellaisenaan voi olla erittäin aikaa vievä työ käyttäjän taholta. Tekoäly yksinkertaistaa koko prosessia.

Googlen AMP

Google on tuonut markkinoille Accelerated Mobile Pages -tekniikan. Sitä käyttävät yritykset pystyvät nopeuttamaan mobiilisivustojensa ladattavuuden. Latausnopeus tulee tällöin päihittämään kaikkien muiden sivustojen vastaavat, paitsi erittäin hyvin optimoitujen HTML-sivujen.

Kyseinen teknologia muuttaa sivuston ulkoasultaan “kevyemmäksi”, joka taas mahdollistaa nopeamman latausajan ja tämän myötä myös paremman asiakaskokemuksen. Mikä tahansa ala voi hyödyntää sitä. Esimerkiksi nettikasinot, kuten William Hill, voivat käyttää sitä muuttamaan monimutkaisen täysversionsa yksinkertaisemmaksi mobiilisivustoksi sen käyttäjille.

Sitä voidaan hyödyntää myös Google Ads -mainostuksessa ja Googlen algoritmin mukaan AMP-sivustot tulevat nousemaan sen hakutuloksissa ylemmäs kuin muut sivustot. Siihen vaikuttaa juuri nopeudesta ja käyttökokemuksen parantumisesta saadut pisteet.

Lisätty todellisuus (augmented reality)

Lisätty todellisuus on yksi jännittävimmistä mobiiliteknologiauutuuksista. Sitä voidaan käyttää luomaan tietokoneella luotua sisältöä juuri mobiililaitteen näyttöön. Se voi olla esimerkiksi animaatioita, videoita, tarinoita ja kuvia. Peliala on käyttänyt sitä jo hyväkseen uusimpien mobiilipeliensä kehityksessä, ja siitä on muodostunut jo melkoinen hitti.

Pelien lisäksi sitä voi hyödyntää esimerkiksi huonekaluyritykset, jotka voivat tarjota mahdollisuuden katsoa lisätyn todellisuuden avulla, miltä ostettava sohva tai ruokapöytä näyttävät omassa kodissa. Kolmas erittäin käytännöllinen käyttökohde on kulttuuritoimet, kuten museot ja teatterit.

Puettavat älylaitteet antavat lisätietoa käyttäjästä

Viime vuosien aikana erilaiset älykellot ja puettavat älylaitteet ovat alkaneet kiinnostaa yhä suurempia väkijoukkoja. Kuntoilijoille älykello on tarjonnut arvokasta tietoa pulssista, harjoitusten kestosta ja laadusta sekä unenlaadusta. Tulevaisuudessa kyseiset laitteet tulevat kehittymään vielä enemmän.


Unsplash

Tulevaisuuden vision mukaan käyttäjän koko päivän aikaista liikehdintää ja kuntoa voitaisiin valvoa yhden sovelluksen kautta. Käyttäjät voivat nähdä sovelluksesta pulssinsa, veren happisaturaation ja verenpaineen sekä kuinka monta kilometriä he ovat kävelleet sen päivän aikana.

Lisäksi puettavien älylaitteiden yhdistyminen esineiden internetiin tuo aivan uuden ulottuvuuden laitteen käytölle. Tällä tavoin käyttäjä voi esimerkiksi lisätä lämmitystä tai käynnistää robotti-imurinsa vain yhdellä äänikäskyllä älykelloonsa.

Loppusanat

Tänä päivänä mobiiliteknologia on täynnä monenlaisia kehityshaaroja, joiden johdosta vain viisi vuotta sitten käytetty mobiiliteknologia voidaan mieltää vanhentuneeksi. Yritysten täytyy siis pysyä kehitysaallon kärjessä, jos ne aikovat valloittaa omia markkinoitaan ja tehdä vaikutuksen kohdeyleisöönsä.

Älylaite tulee olemaan aina ykkösprioriteetti kenen tahansa elämässä. Sitä tullaan käyttämään ensisijaisesti muun muassa pelaamiseen, kodin automatisaation ohjaukseen, ostosten tekoon, kommunikointiin, valokuvaukseen ja urheiluun.

Tulevaisuudessa yritykset ja teknologian kehittäjät tulevat keksimään yhä uudempia tapoja hyödyntää taskussa kulkevia mobiililaitteita työ- ja arkielämässä. Se voi tarkoittaa parempia mahdollisuuksia etätyöskentelyyn ja etäkokouksiin, tehokkaampia seurantaohjelmia tai mitä vain, jotka tulevat hyödyntämään muuttuvassa maailmassa elävien ihmisten elämää.


Artikkeli julkaistiin tiistaina 6. päivä huhtikuuta vuonna 2021. Se lokeroitiin kategoriaan ja sen julkaisi Pete. Tässä artikkelin kestolinkki. Julkaisu on saanut ilmestymishetkensä jälkeen yhteensä 0 kommenttia.

Saa kommentoida!

Käyttöehdot