Artikkelit: Tärkein ihminen, jonka nimi mainitaan usein, ja vain ohimennen, on tieteilijä-ennustaja Isaac Asimov

Nimestään huolimatta Isaac Asimov oli yhdysvaltalainen. Hän syntyi vuonna 1920 Neuvostoliitossa alueella, joka on nykyisin osa Venäjää, lähellä Valko-Venäjän rajaa. Ollessaan kolmevuotias hänen perheensä muutti Yhdysvaltoihin. Tämä mies ei ollut yksin tuottelias kirjoittaja, eikä vain innostava professori, vaan myös taitava tulevaisuuden ennustaja. Hän ennusti ihmiskunnan teknologisen kehityskulun vaiheita meidän päiviimme saakka, ja kauemmas. Monet Asimovin visioista ovat toteutuneet, mutteivät aina kirjaimellisesti, tai siis kuten hän kirjoitti, kuten lukija tulee huomaamaan jos hän kahlaa tässä artikkelissa eteenpäin.

Biokemisti ja tieteiskirjailija keksi muun muassa robotiikka-sanan joskus vuonna 1942, kun hän kirjoitti Runaround-novellia. Tuo sana on hitsattu Asimovin ajatuksiin minkälaisia perussääntöjä älykkäillä roboteille on ohjelmoitava. Kolmikantaiset perussäännöt muodostuivat tällaisiksi:

  1. Robotti ei saa vahingoittaa ihmisolentoa tai laiminlyönnein saattaa tätä vahingoittumaan.
  2. Robotin on noudatettava ihmisolentojen sille antamia määräyksiä, paitsi jos ne ovat ristiriidassa 1. säännön kanssa.
  3. Robotin on suojeltava omaa olemassaoloaan, kuitenkin siten, että sen toimet eivät ole ristiriidassa 1. ja 2. säännön kanssa.

Nuo säännöt tarkoittavat Asimovin uskoneen, että jonain päivänä ihmisälyn rinnalla on koneäly — tekoäly. Tekoälyn lisäksi hän ennusti muun muassa Internetin kehittymisen. Sen ja monia muita tulevaisuuteen tähtääviä Asimovin visioita esiteltiin vuonna 1964 The New York Timesin uutisartikkelissa. Siinä kuvailtiin minkälainen maailma on uuden vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä. Robotiikasta kirjoitettiin tähän tapaan:

Robotit eivät vielä siihen aikaan ole kovin yleisiä, eivätkä kovin hyviä, mutta niitä on jo olemassa. Paljon aikaa ja energiaa käytetään “robottiaivoisten” kulkuneuvojen kehittämiseen. Sellaiset kulkupelit voivat toimia itsenäisesti niin, että ohjaaja kertoo laitteelle minne mennään ja kulkuneuvo itse tuumaa reitin yksityiskohdat.

Tekoälyn ja robotiikan lisäksi Isaac Asimov esitteli vuonna 1964 ihmiskunnan lähettävän vuonna 2014 — tai siihen mennessä — vain miehittämättömiä avaruusaluksia Marsin pinnalle. Hän veikkasi ihmislajin puuhailevan samaan aikaan miehitetyn Mars-lennon kanssa. Avaruuteen liittyi myös tällainen ennustus: useita samanaikaisia keskusteluita maapallon ja sen kuun välillä voidaan hoitaa lasersäteiden avulla. Tuo pitää periaatteessa paikkansa sanasta sanaan, sillä Kansainvälinen avaruusasema (ISS) on maapallolle eräänlainen kuu, keinokuu.

Muita meidän aikoihin yltäviä ennustuksia (2018)

Laaja-alaisia aurinkoenergialaitoksia tulee olemaan toiminnassa useilla aavikkoalueilla, kuten Yhdysvaltojen Arizonassa ja Kazakstanin Negevissä. Aurinkoenergia on vähemmän käyttökelpoista sankasti asutetuilla, mutta pilvisillä ja saasteisilla alueilla.

Kommunikoiminen tulee olemaan äänen sijaan yhdistelmä ääntä ja kuvaa. Keskustelijat voivat nähdä laitteen välityksellä kuvan tai kuvia keskustelukumppanistaan, ja laitetta voi myös käyttää erilaisten asiakirjojen ja valokuvien tutkimiseen, kuten myös kirjojen lukemiseen.

Asimov siis ennusti älypuhelimet ja tabletit, mutta on syytä muistaa, että vuonna 1964 puhelinteknologia oli jo arkipäivää, ja fiksu henkilö voi — kuten lukija huomasi — päätellä millaiseksi se kehittyy. Samaan tapaan vuonna 2018 voidaan päätellä, että kännykät ja tabletit kehittyvät tulevien 50 vuoden aikana laskuteholtaan huimiksi verrattuna nykypäivän tilaan, ja niiden akkuteknologia on vuonna 2068 sellaisessa jamassa, että laite voi toimia viikkojenkin ajan ilman latautumista. Ehkä sellaisessa laitteessa ei edes ole luottokortinkaan kokoista akkua, sillä laite voi imeä pikkuruiseen akkuunsa virtaa langattomasti kymmenien metrien etäisyydellä latauslaitteista. Tietysti älypuhelimen ja tabletin, kannettavan tietokoneen ja rannetietokoneen sisällä hurraavat ohjelmistot ovat puolen vuosisadan kuluttua lähes täyttä hepreaa meille nykypäivän veikoille, mutta jotkin asiat ovat universaaleja ja lähes ajattomia: aakkoset ja kieli, numerot ja matematiikka, symbolit ja värit, ja äänet – ne kaikki kulkevat ajassa eteenpäin. Ehkä lapsenlapsemme kasvaessaan aikuisiksi pelaavat huvin vuoksi “antiikin ajan” Call Of Dutya tai Battlefieldia, tai jo meidän vuoden 2018 ihmisten ikivanhaksi mieltämää Miinaharavaa, tai hämmästelevät aikamme suomalaisia online-kasinoita.

Ehkä synkin Isaac Asimovin tulevaisuutta koskevista ajatuksista on tämä: ihmiskunta tulee kärsimään taudista nimeltä tylsistyminen. Se tauti leviää joka vuosi ja kehittyy intensiivisemmäksi. Sillä tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia ihmisen älyllisiin lahjoihin ja tunne-elämään. Asimov arveli psykiatrian olevan mitä tärkein terveydenhoitopalvelu meidän aikoinamme.

Artikkeli julkaistiin perjantaina 16. päivä helmikuuta vuonna 2018. Se lokeroitiin kategoriaan ja sen julkaisi Pete. Tässä artikkelin kestolinkki. Julkaisu on saanut ilmestymishetkensä jälkeen yhteensä 0 kommenttia.

Saa kommentoida!

Käyttöehdot