Artikkelit: Yleisimpiä Airbnb-huijauksia ja -ongelmia

Viime vuosina halpojen leposijojen perässä matkustaneille henkilöille sujuu Airbnb:n käyttäminen rutinoituneesti. Koska siellä, missä liikkuu raha, liikkuu myös epämääräinen sakki, on Airbnb:n käyttäjien joukosta kuultu enenevässä määrin suitsutusten sijaan rutinaa. Vuonna 2008 perustetussa Airbnb:ssä yritetään saada majapaikan tarvitsija ja tarjoaja sopimaan mahdolliset ongelmat ilman välikäsiä sen säästäessä palveluntarjoajan resursseja ja aikaa.

Matkalaisia on huijattu ja yritetty huijata mitä luovimmin keinoin. Eräs yleistymään päin oleva huijaus on tarjota Airbnb:ssä kuvia eri majapaikasta kuin mitä on tosiasiassa luvassa. Sen lisäksi on noussut ilmiö, jossa tarjotaan tyhjää. Jälkimmäisestä kertoo tarkemmin nimimerkki telesilla pari viikkoa sitten Hacker News -nettisivulla julkaisemassaan kommentissa:

Varasin hotellihuoneen Pariisista aikaisemmin tänä vuonna Airbnb:n kautta ihan uteliaisuuttani, sillä tarjottu hotellihuone oli halvempi kuin muissa paikoissa mainostettu tarjous. Päivää ennen hotelliin saapumista soitin sinne varmistaakseni, että huone tosiaan olisi käytettävissä. Hotellista vastattiin, ettei heillä ole mitään tietoa varauksestani. Huijari oli yksinkertaisesti ladannut valokuvia hotellihuoneesta Airbnb:hen. Sain täyden hyvityksen (ja kyseessä ollut hotelli antoi minulle kiitokseksi huijauksen paljastumisesta alennusta), mutta huijarin käyttäjätili on edelleen palvelussa. En ymmärrä miksi Airbnb ei putsaa tätä. Enkä ymmärrä sitäkään, miksi huijari luuli voivansa vedättää minua onnistuneesti, sillä hänhän ei saa rahaa ennen kuin asiakas on ollut vähintään yhden yön yli majapaikassa ilman valituksen tekemistä.

Epämiellyttävä tapa viilata usein väsynyttä matkustajaa linssiin on myös perua viime hetkellä tarjolla ollut majapaikka. Joskus se johtuu yksinkertaisesti siitä, että samaa vuodepaikkaa, huonetta tai muuta majapaikkaa tarjotaan varattavaksi Airbnb:n lisäksi Booking.comin ja muiden vastaavien palveluiden välityksellä. Silloin sama tila voidaan varata kaksikin kertaa samalle ajalle, joten tilan vuokraajan kannalta on parempi “dumpata” siitä vähemmän maksava asiakas — yleensä se on Airbnb:n kautta varauksen tehnyt henkilö. Tätä riesaa harrastavat niin yksityiset majapaikkojen tarjoajat kuin alalla toimivat oikeat hotellitkin.

Mistä maksat, sitä saat… ehkä!

Monia Airbnb:n käyttäjiä harmittaa usein myös se, etteivät mainostetut kuvat itse asiassa vastaa paikan päällä odottavaa tilaa. Osa majoitustilaa tarjoavista lupaa myös asioita, kuten parkkipaikan tai ilmaisen WiFI-yhteyden, jota ei sitten olekaan käytettävissä.

Vantaan Sanomat kirjoitti elokuussa 2018 jutun Airbnb:n käyttämisestä nimenomaan tilan vuokraajan kannalta katsottuna. Jutun loppuun laitettu galluppi, jossa otsikko “Millaisia kokemuksia sinulla on Airbnb:stä?” lienee saanut vastauksia niin majapaikkaa tarjoavilta kuin sitä tarvitseviltakin. Kysely sai 47 vastausta. Ne jakautuivat niin, että kolmasosa vastasi heille olevan yksinkertaisesti hyviä kokemuksia, kolmasosalla ei ollut kokemusta majoittujana eikä isäntänä/emäntänä, ja 19 prosenttia vastaajista ilmoitti heillä olevan sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Lopuilla yhdeksällä prosentilla oli huonoja kokemuksia.

Huonojen kokemusten välttämiseksi asioissa, joihin liittyy raha ja oma aika, on hyvä tutustua muiden kokemuksiin; siksi tämäkin artikkeli on kirjoitettu. Rahaa ja aikaa voi säästää myös katsomalla mitkä ovat asiantuntijoiden mielestä hetken parhaat vedonlyöntibonukset, tai mitä muuttoyritystä kannattaa käyttää, mikä on toistaiseksi suositeltavin kasino ilman rekisteröitymistä, tai mitä pitseriaa on aiheellista vältellä.

Jutun kirjoittamisen aikaan Korsossa huoneen sai yöksi 12 eurolla, Länsi-Vantaalta 14 eurolla, omakotitalosta Simonlaaksossa 35 eurolla, yksiön Kaivokselasta 45 eurolla, tai jaetun huoneiston Hakunilasta 49 eurolla. Pienen saunallisen rivitalohuoneiston Tikkurilasta hinta yöksi oli 52 euroa. Näihin hintoihin lisätään pieni Airbnb:n palvelumaksu ja mahdollisesti myös siivouskulu.

Kun haetaan googlettamalla lisätietoja Airbnb:stä, etenkin millaisia kokemuksia muilla on siitä ollut, voidaan nähdä keskustelua asiasta käydyn Suomi24:n foorumilla jo vuodesta 2012 lähtien. Vanhan viestiketjun lopussa sijaitseva tuorein kommentti on toukokuulta 2019. Siinä summattiin suorin sanoin, että: “[Airbnb:ssä] on niin paljon mätää ettei riitä rivit kertoa.” Kommentin lähettänyt nimetön henkilö listasi periaatteessa samat asiat, joita tämä myös artikkeli esitteli:

  • valeprofiileja
  • väärennettyjä kuvia
  • kiskureita
  • huijattu ei saa rahojaan takaisin

Viimeksi mainittu väite ei liene koko totuus, sillä majoittajalta voi Airbnb:n sääntöjen mukaan hakea osittaista hyvitystä erityisen Sovittelukeskuksen kautta. Jos sitä kautta ei pystytty sumplimaan ongelmia 72 tunnin kuluessa, on mahdollista pyytää Airbnb:tä toimimaan välittäjänä. Asiakkaalla on korkeintaan kaksi kuukautta, siis 60 päivää, uloskirjautumispäivän jälkeen aikaa jättää pyyntö Sovittelukeskukseen.

Artikkeli julkaistiin perjantaina 29. päivä marraskuuta vuonna 2019. Se lokeroitiin kategoriaan ja sen julkaisi Petri. Tässä artikkelin kestolinkki. Julkaisu on saanut ilmestymishetkensä jälkeen yhteensä 0 kommenttia.

Saa kommentoida!

Käyttöehdot