Artikkelit: Napoleon Bonaparte tukisi tänä päivänä Veikkausta

Ranskassa vuonna 1836 asetettiin laki, joka kielsi rahapelaamisen kaikkialla Ranskanmaalla — myös Pariisissa, jossa se oli aikaisemmin ollut sallittua — ja sen johdosta pääkaupungissa asunut peliluolien “viljelijä” lakkasi maksamasta vuotuisen kuuden miljoonan frangin verotulot valtiolle. Kolme vuosikymmentä aikaisemmin, tarkalleen sanottuna 14. toukokuuta 1806, Napoleon Bonaparte julkisesti ajatteli tähän malliin:

Meidän on joko selkeästi kiellettävä rahapelaaminen, tai avoimesti siedettävä sitä; mutta noudatettaessa moraalisääntöjä se pitäisi kieltää ja sellainen linjanveto tehtävä kaikkien tiettäväksi. Vain Pariisin kaupunki on jätettävä sen ulkopuolelle. On mahdotonta jatkaa nykyisenlaista epämääräistä asiain hoitotapaa. Lait toimivat peliluolia vastaan, mutta vain niin voimallisesti kuin poliisit niitä lakeja täytäntöön panevat. Tämä oikeuslaitoksen toimettomuus, tai passivoituminen, ei lainkaan vetele.

Napoleon ennen Venäjän valloittamista oli sitä mieltä, että Pariisissa tulee sallia rahapelaaminen, kuten lottopelit, ja muualla valtakunnassa se tulee kieltää. Hän siis jatkoi samaa lakia, joka oli kirjattu vuonna 1791. Hallitsija itse pelasi mieluusti blackjackia eli Vingt-et-Unia. Edellä mainittu tarkoittaa numeroa 21. Hän ei toki ollut ainoa korkea-arvoinen blackjack-peluri, sillä Ranskan kuningas Ludvig XV Rakastettu, joka hallitsi vuosivälillä 1715-1774, pelasi sitä Versaillesissa. Napoleonin aikoihin Pariisissa pelattiin myös rulettia. Se on yhdistelmä italialaista Biribi-nimistä peliä ja mahdollisesti erästä Blaise Pascalin keksintöä (Pascal halusi rakentaa ikiliikkujan). Ruletista on tehty useita nykyaikaan mukautettuja variantteja, kuten Fortnite-ruletti ja chilipitsaruletti.

Rahapeliyhtiö Veikkaus Oy:llä on Suomessa oikeus pitää peliluolia. Niistä tunnetuin on pääkaupungissa Mikonkadulla sijaitseva Casino Helsinki. Vuosisatojen ikäisistä pöytäpeleistä myös ruletti ja blackjack ovat sen valikoimassa. Niitä voi pelata käteisellä, myös kansainvälisillä valuutoilla, sekä pankkikorteilla ja matkashekeillä. Pelimerkkejä voi ostaa suoraan pöydistä euroilla. Muut maksuvälineet vaihdetaan pelimerkeiksi kassalla.

Ulkomaalaisten silmin voi Suomessa jokainen kauppa, kioski ja huoltoasema olla peliluola, onhan Veikkaus ripotellut pelikoneita niihin noin 18 500 kappaletta. Asiaan on mahdollisesti tulossa muutos, kiitos muutamia kuukausia sitten aloitetun vetoomuksen, jolla pyritään saamaan pelikoneet pois kaupoista. Veikkaus suunnitteleekin poistavansa hajasijoitettuja raha-automaatteja ainakin kolme tuhatta kappaletta seuraavan kahden vuoden sisällä.

Artikkeli julkaistiin tiistaina 18. päivä helmikuuta vuonna 2020. Se lokeroitiin kategoriaan ja sen julkaisi Petri. Tässä artikkelin kestolinkki. Julkaisu on saanut ilmestymishetkensä jälkeen yhteensä 0 kommenttia.

Saa kommentoida!

Käyttöehdot