Artikkelit: Miksi Bitcoin on muuttanut tavan, miten ihmiset katsovat kryptovaluuttoja?

Tuskin on liioiteltua sanoa, että vuosi 2021 on ollut monelta osin kryptovaluuttojen vuosi. Tämän vuoden alkupuolella kryptovaluutat ja etenkin Bitcoin nousivat ihmisten huulille: tunnetuin kryptovaluutta teki kurssiennätyksiä ja Elon Musk twiittaili ahkerasti Bitcoinista. Tämä aikaansai myös kryptovaluuttojen kurssien horjuntaa markkinoilla. Pian saimme lukea uutisia siitä, että Bitcoin sai virallisen valuutan aseman El Salvadorissa. Kyseessä on siis ollut vauhdikas uutisvuosi Bitcoinin ja kryptojen osalta. Alkuun on kuitenkin hyvä luoda katsaus, mistä Bitcoinissa on kyse.


Kuva: Gerd Altmann

Bitcoinin taustalla epäluulo vallitsevaan pankkijärjestelmään

Bitcoinin alku sijoittuu vuoteen 2008, jolloin käytiin keskustelua talousjärjestelmän toimivuudesta. Alkujaan Bitcoin suunniteltiin hallituksista ja keskuspankeista vapaaksi avoimeen lähdekoodiin pohjaavaksi kryptovaluutaksi. Sen loi nimimerkki Satoshi Nakamoto vuonna 2008 ja toiminnalliseksi se tuli seuraavana vuonna. Bitcoinin kurssi nousi hiljalleen ja moni päätti osta Bitcoineja varmasti ihan mielenkiinnosta ja kokeilunhalusta.

Bitcoin alkaa yleistyä maksuvälineenä

Bitcoin alkoi saavuttaa suosiota melko nopeasti ja yhä useammat paikat alkoivat hyväksyä sen maksuvälineenä. Yksi merkittävä rajapyykki saavutettiin vuonna 2014, kun Microsoft ilmoitti hyväksyvänsä Bitcoinin maksuvälineeksi. Pitkään oli kuitenkin kiinni yrityksistä, että hyväksyvätkö ne Bitcoinin maksuvälineenä, sillä valtiot eivät oikeastaan ottaneet aluksi kantaa suuntaan eikä toiseen. Tämä muuttui tänä vuonna, kun El Salvador päätti hyväksyä Bitcoinin viralliseksi valuutaksi dollarin rinnalle. Tämä aiheutti suuria uutisotsikoita ja kryptovaluutoista innostuneet näkivät tässä tienviittoja tulevaisuuteen. Uutisointiin perehtymällä suomalaiset saattoivat oppia Bitcoinin lisäksi myös asioita eri talouksista.

Paperilla El Salvadorin päätöksellä oli mahdollisesti järkevä

Bitcoinin hyväksyminen El Salvadorin valuutaksi pohjaa paljolti siihen, että maan talous on pitkälti riippuvainen ulkomailla asuvien kansalaisten kotiin lähettämistä rahoista. Ongelmana on se, että suurimmalla osalla ihmisistä ei ole pääsyä pankkipalveluihin, joten tämä luo luonnollisesti ongelman tilisiirtojen kannalta. Valtaosalla kansasta on kuitenkin älypuhelin käytössään, joten tässä mielessä Bitcoiniin siirtyminen kuulostaa järkevältä ajatukselta. El Salvadorin myötä Latinalaisessa Amerikassa esitettiin puheenvuoroja kryptovaluuttojen puolesta, mutta yhtä radikaalia askelta, kuin mitä El Salvador teki, emme vielä ole nähneet. Olemme kuitenkin nähneet pyrkimyksiä luoda jonkinlaisia sääntöjä, joiden avulla kerrotaan pyrittävän luomaan kryptovaluutoille suotuisat olosuhteet esimerkiksi Paraguayssa. Siellä kryptovaluuttojen asiaa ajoi nuori poliitikko Calos Rejala, joka päätyi esittelemään lakiehdotuksen, jolla oli tarkoitus tehdä Paraguaysta kryptoystävällinen maa. Syksyllä kuulimme uutisia Ukrainasta, jossa otettiin myös askelia kryptovaluuttojen laillistamisen suuntaan. Lakia perusteltiin esimerkiksi sillä, että lainsäädännöllä on keskeinen rooli kasvun aikaansaamiseksi maan kryptoalalla. Toisenlaisia äänenpainoja on myös kuultu ja esimerkiksi Ruotsi on ehdottanut, että Bitcoinin louhinta EU:n alueella pitäisi tehdä laittomaksi. Ruotsalaiset haluaisivat, että maa käyttäisi Bitcoinin louhintaan kuluvan sähkön johonkin muuhun tarkoitukseen, kuten esimerkiksi valaistukseen ja talojen lämmittämiseen.

Miten ja miksi uutisointi vaikuttaa suomalaisten mielikuviin?

Kuten olemme havainneet, uutisointi Bitcoinista on vaihdellut laidasta laitaan. Miten ja miksi se sitten vaikuttaa suomalaisten näkemyksiin? Ainakin Bitcoin on tullut tutummaksi entistä useammalle suomalaiselle ja tuttuus mahdollisesti lisää luottamusta Bitcoiniin. Lisäksi se, että sen louhimiseen liittyy ympäristökysymyksiä, on tullut varmasti monelle selväksi Muskin twiittailun ja uutisoinnin seurauksena. Tämä puolestaan saattaa saada ihmiset pohtimaan asiaa toisesta kulmasta. Se, että El Salvador ja Ukraina ovat ottaneet askelia laillistamisen tiellä lisää varmasti monen uskoa Bitcoiniin, mutta Ruotsin — joka on tuttu maa ja jota monet suomalaiset varmasti arvostavat maana — kielteinen kanta on vaakakupissa vastapuolella. Onkin vaikea sanoa, että miten uutisointi on vaikuttanut: yksi asia on kuitenkin varma, Bitcoin on tullut tutummaksi entistä useammalle suomalaiselle.


Artikkeli julkaistiin tiistaina 14. päivä joulukuuta vuonna 2021. Se lokeroitiin kategoriaan ja sen julkaisi Pete. Tässä artikkelin kestolinkki. Julkaisu on saanut ilmestymishetkensä jälkeen yhteensä 0 kommenttia.

Saa kommentoida!

Käyttöehdot